TRAPPRENOVERING

Det finns många valmöjligheter för dig som funderar på att göra om din trapp hemma. Om du har en vacker trätrapp kanske du vill renovera den genom att slipa och lacka den. Andra valmöjligheter för dig som inte har de förutsättningarna är att klä in trappen på nytt med plastmatta, heltäckningsmatta eller varför inte nytt trä.

Här nedan kan du läsa mer om de alternativ som finns om vill klä om din trapp.

En av de modernaste lösningarna för dig som vill renovera din trapp är att klä in den i trä eller laminat. Duri är en av leveratörerna på marknaden med sin lösning som heter StegEtt. Denna variant kräver ett minimum av underarbete och går att montera på de flesta underlag. Lösningar finns både till öppna och stängda trappor med ett flertal bredder på trappsteg, bakkantslister och sättsteg. Till varje trappsteg medföljer ett mallunderlag så att du enkelt kan mäta upp steget innan du sågar ut det.

StegEtt innehåller en kollektion med både trä och laminat att renovera trappen med. Gällande trä kan du välja mellan:

  • Ek - 15 mm massiv helstav, grundoljad
  • Valnöt - 2 mm grundoljad valnötsfanér med en kärna av kryssfanér
  • Lönn - 2 mm lackad lönnfanér med en kärna av fingerskarvad lönn

Laminaten finns i tre olika dekorer som samtliga är 9mm tjocka med en kärna av 8 mm MDF:

  • Ek
  • Vit
  • Wenge

I broschyren ovan kan du läsa mer om Duris StegEtt och du hittar även mer information om de olika lösningarna på deras hemsida.

Rossini - Golvabia Rossini - Golvabia

Om du istället vill klä in din trapp med plastmatta eller heltäckningsmatta så finns det mängder av material att välja mellan.

Klär du in din trapp med heltäckningsmatta så är första valet att ta ställning till om du vill ha en matta med öglad yta som oftast ger en strävare yta eller om du istället vill ha en heltäckningsmatta med klippt lugg (tuftad). Den finns ett flertal kollektioner av båda varianterna som lämpar sig väl till trappor.

Plastmattor kan kännas hala att lägga i en trapp men många mattor i den senare kollektionerna har en yta med mer struktur och känsla som gör att de går bra att lägga i en trapp. Vill du göra trappen extra halksäker kan du kombinera plastmattan med ett trappnos i räfflad metall i framkant som dessutom skyddar den mest utsatta delen på trappsteget mot slitage.

Steg för steg